Μαρία Πενταγιώτισσα

Διάγνωση γιαλατζί ;

Στα μέσα Ιουλίου έκανα τις κλασικές εξετάσεις αίματος που κάνω ανα εξάμηνο τα τελευταία τρία χρόνια.
Συνήθως βρίσκομαι εντός των "ορίων" σε όλα και μόνο σ'αυτές τις εξετάσεις είχα ανεβασμένη χοληστερίνη, ο έλεγχος έδειξε αποτ.232 με φυσιολογικές τιμές 140-200 mg%. Για να είμαι ειλικρινής θορυβήθηκα οπότε και αναζήτησα την αιτία όπου και κατέληξα στα παγωτά που είχα καταναλώσει τις τελευταίες 4 ημέρες πρίν κάνω τις εξετάσεις, όταν αναφέρω παγωτά εννοώ οικογενειακού μεγέθους ημερήσια.
Μέσα στην όλη αναζήτηση που έκανα σύγκρινα φυσικά και τιμές απο προηγούμενες εξετάσεις, ήταν βέβαια κατα πολύ χαμηλότερες ωστόσο δεν μου διέφυγε το γεγονός ότι οι φυσιολογικές τιμές που αναγράφονταν στον έλεγχο (στις περυσινές εξετάσεις) ήταν διαφορετικές όχι ως προς την χαμηλότερη αλλά ως προς την ανώτερη κατά 40 μονάδες.
Σκέφτηκα λοιπόν με το φτωχό μου το μυαλό ότι προφανώς υπάρχουν καινούργιες εξελίξεις και ο παγκόσμιος ιατρικός σύλλογος μεριμνά για την υγεία μας. Δεν έδωσα συνέχεια στο γεγονός.


Κυριακή 20 Αυγούστου 2006.
Αγόραζω την κυριακάτικη εφημερίδα μου και ανάμεσα στα άλλα διαβάζω ένα άρθρο που αναφέρεται στις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες τα τελευταία χρόνια στρέφονται στην προσοδοφόρο "ανακάλυψη" νέων ασθενειών.
Τι σημαίνει αυτό; πολύ απλά προκειμένου να πουλήσουν καινούργια φάρμακα "κατασκευάζουν" μέσα απο την διαδικασία του μάρκετιγκ σύνδρομα, βαφτίζουν καταστάσεις της φυσιολογικής ζωής όπως εμμηνόπαυση ως ασθένειες, παράγοντες κινδύνου όπως χοληστερόλη και οστεοπόρωση αντιμετωπίζονται ως αρρώστιες και ήπια προβλήματα παρουσιάζονται ώς σοβαρές ασθένειες (π.χ. του ευερέθιστου εντέρου).

Οι φαρμακοβιομηχανίες εισάγουν στα ΜΜΕ πληροφορίες σχετικά τις "προβληματικές" καταστάσεις (τι σύμπτωση, όλα τα παραπάνω τα έχω διαβάσει σε άρθρα του περιοδικού 30 ημέρες υγεία που διανέμεται δωρεάν στα φαρμακεία).
"Ρωτήστε τον γιατρό σας" καταλήγουν. Διαμορφώνουν την αντίληψη ότι πρόκειται για ασθένεια στην εκάστοτε περίπτωση, προετοιμάζουν λοιπόν το έδαφος για να εισάγουν στην αγορά το καινούργιο τους φάρμακο. Ασσύληπτα κέρδη.

Το άρθρο της εφημερίδας συνεχίζει και αναφέρεται στην διπολική διαταραχή.

Η Διπολική Διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, θεωρείται μια διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία φέρει ασυνήθιστες εναλλαγές της συναισθηματικής διάθεσης, της δραστηριότητας και της γενικότερης λειτουργικότητας του ατόμου.
Σε αντίθεση με τη συνήθη μεταβλητότητα της διάθεσης, τα "πάνω" και τα "κάτω", στην περίπτωση της διπολικής διαταραχής, οι εναλλαγές αυτές έχουν ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτήρα.
Συνοδεύονται από σημαντική έκπτωση στον κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα της ζωής του ατόμου ή στη σχολική επίδοση, ακόμη και μερικές φορές και από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητα, γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία, στυτική δυσλειτουργία μερικές απο τις ασθένειες που υπερ-διαγιγνώσκονται ή τους αποδίδονται μια σειρά απο άλλες παθολογικές καταστάσεις (συνήθως ήπιες) με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων φαρμάκων για την υποτιθέμενη θεραπεία τους.
Ειδικά σχετικά με την διπολική διαταραχή αναπτύσσεται εσφαλμένη διάγνωση σε παιδιά εώς και δύο ετών ενώ παλαιότερα δεν γινόταν τέτοια διάγνωση πριν απο την ώριμη εφηβεία τονίζει ο ψυχίατρος Ντέβιντ Χίλι.
Το αποτέλεσμα; Στις ΗΠΑ χορηγούνται στα παιδιά φάρμακα, που προορίζονται μόνο για ενήλικες και παρουσιάζουν πολλές παρενέργεις όπως διαβήτης, απόκτηση βάρους, τρέμουλο, δυστονία, ελαφρά νάρκωση, νευρολογικές καταστάσεις όπως βραδύτητα κτλ και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατος ( περίοδος 2000-04 καταγράφησαν 45 θάνατοι με κύριο ύποπτο σκεύασμα που αφορά την διπολική διαταραχή).

Ποιός θα διαγνώσει με ακρίβεια σε μια διαταραχή, ποια είναι τα όρια του φυσιολογικού;
Το 56% των 170 ειδικών που συνεργάστηκαν για την έκδοση του τελευταίου βασικού εγχειριδίου των ψυχιάτρων είχαν οικονομικές σχέσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες καταγγέλουν Αμερικανοί ερευνητές στο DSM έγκριτο επιστημονικό περιοδικό που εκδίδεται απο την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρία (ΑΡΑ).

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει επιβληθεί μια μείωση των επιτρεπτών φυσιολογικών ορίων των τιμών της χοληστερίνης, του ζαχάρου, της αρτηριακής πίεσης κ.λπ. Παρόλο που οι προσαρμογές αυτές στηρίζονται σε κλινικές μελέτες, δεν είναι λίγοι οι γιατροί που αμφισβητούν τη μείωση των φυσιολογικών ορίων που συχνά οδηγούν σε φαρμακευτική αγωγή.
Αυτά τα ολίγα, σας χαιρετώ.

ΥΓ. Πραγματοποιήθηκε στο Newcastle της Αυστραλίας τον Απρίλιο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε το πρώτο διεθνές συνέδριο για την ασθενοκαπηλία.